Om Norgesglasset

DET ORIGINALE NORGESGLASSET

Den økende interessen for kortreist, økologisk og hjemmelaget mat har bidratt til at Norgesglassene har kommet til heder og verdighet igjen. I motsetning til mange plastikkbeholdere er glassene helt fri for giftstoffer og kan brukes gang på gang.

Det kjente sylteglasset, med sin karakteristiske Norge-logo, revolusjonerte den norske matkulturen da det kom på markedet i 1902. For første gang i historien kunne husmødrene med enkelhet konservere matvarer slik at de kunne spises året gjennom.

Det var Verkseier, Hans Berg, på Hadeland Glassverk som satte i gang den første produksjonen av det som senere skulle bli til Norgesglasset. Han var inspirert av glasskrukker for hermetisering, sylting og konservering fra den engelske produsenten Kilner Jar, men designet selv en forbedret lokk-mekanisme for å gjøre krukken luftett.

Rundt unionsoppløsningen fikk sylteglassene den karakteristiske Norge-logoen som varemerke. Norgesglasset slik vi kjenner det var født! På grunn av sin anvendelighet og robusthet økte etterspørselen for hvert år som gikk. Derfor har det inntil i dag blitt produsert flere enn 75 millioner glass. Siden Norgesglasset var noe alle eide ble det med tiden en del av det norske språket som en betegnelse for sylteglass som brukes til hermetisering.

Det originale Norgesglasset fra Hadeland Glassverk

Sommeren 2014 ble Norgesglasset relansert i sin tradisjonelle form med glasskrukker med skrulokk eller hengslet lokk i størrelser fra 0,1l, 0,4l, 0,7l 0g 1l. I tillegg har det kommet flere spennende produkter i sortimentet som inneholder alt drikkeglass, pendel-lamper og en 6,0 liters drikkedispenser til modeller i porselen, der noen også bærer det ærverdige stråmønsteret fra Porsgrunds Porselænsfabrik. Noen glass er også fylt med godsaker som belgisk nougat, kremkuler med pasjonsfrukt og flere typer drops.